Kemikalieinspektionen avråder från konstgräs

Konstgräsmattor som används till fotbollsplaner kan vara farligt för både hälsa och miljö, varnar Kemikalieinspektionen. Detta eftersom konstgräsmattan har fyllnadsmaterial bestående av nedmalda bildäck som kan innehålla cancerframkallande oljor och miljöfarlig metall. Ulvåkers IF har en inomhushall med just en sådan konstgräsmatta som Kemikalieinspektionen nu avråder från att anlägga.

Ulvåkers ordförande Claes Beckman vill tona ned riskerna.

-Kemikalieinspektionen skriver att de inte ser någon större fara för konstgräs i inomhusmiljö. Men självklart kommer vi att följa dom anvisningar som fotbollsförbundet kommer med, säger Beckman.

Det handlar alltså om dom konstgräsmattor som används för att spela fotboll, och som idag är rätt vanliga.

Som fyllnadsmaterial används nedmalda bildäck, som i sin tur kan innehålla cancerframkallande oljor och miljöfarliga metaller.

Det finns problem i två aspekter, dels som förorening i miljön, och så då frågan om hur hälsosamt det är att spela fotboll på ett sånt underlag.

Här ger keimikalieinspektionen inga tydliga svar. Man bedömer å ena sidan hälsorisken som liten, men säger å andra sidan att det behövs mer kunskap och forskning innan man kan säga nånting säkert.

Kemikalinspektionen avråder från att nyanlägga konstgräsmattor av den här typen. Det finns miljövänliga, men betydligt dyrare, alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".