Få söker tillstånd för sina ormar

Många ormägare söker inte tillstånd, trots att det krävs i de flesta kommuner.
I Lidköping krävs tillstånd för att ha orm om man bor inom stadsgränsen, men kommunen har bara utfärdat några få tillstånd. Miljö- och hälsoskyddschefen Ann-Christine Hagaeus är dock övertygad om att det finns många ormar i stan:
– Ja, jag tror att det är oerhört många som har orm. Det finns nog ett mörkertal här som ingen kan överskåda, säger hon.

Det är omöjligt att veta hur många ormar det egentligen finns hemma hos folk i Lidköping.

Alla ormägare som bor inom detaljplanerat område i Lidköping måste ha tillstånd. Men det är få som ens har sökt tillstånd, konstaterar kommunens miljö- och hälsoskyddschef.  Hon tror att okunskap kan vara en del av orsaken, men också att många ormägare tycker att det är för dyrt med de 1000 kronorna som det kostar att få tillståndet.

– Sedan tror jag också att folk tror att det är svårt att få tillstånd, men det är det inte. Vi ger inte tillstånd att ha giftormar inne i stan eftersom riskerna är för stora. Vi tror att den psykiska ohälsan hos grannarna skulle bli ganska påtaglig.  

Lidköpingsbon Henrik Hellemar hade tidigare över femtio ormar, men sålde allihop eftersom han tyckte att kommunens regler var för krångliga:

– Det var för besvärligt. Jag har alltid följt reglerna men tröttnade till slut för jag blev motarbetad hela tiden.

Henrik Hellemar vet att det i Lidköping finns många som delar hans ormintresse och bekräftar Hageus teori om att mörkertalet är stort:

– De gömmer sig och håller tyst om sin hobby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".