Skara FC: s konstgräs bätttre för hälsan

När Skara FC anlade konstgräsmatta för några år sedan, gick de en annan väg än de flesta andra och valde det betydligt dyrare alternativet naturgummi.
När Kemikalieinspektionen nu slagit larm om att konstgräsmattor med nermalda däck kan vara cancerframkallande, känner kanslisten sig lättad:
– Eftersom det är stora pengar vi investerat så pustar vi ut nu när det visar sig att vi valde rätt, även om det var dyrt.

När Skara FC för några år sedan satsade på konstgräsmatta så fanns det människor i föreningen som visste att mattans fyllnadsmaterial utgjordes av nedmalda bildäck, och att det kunde vara cancerframkallande. Då det fanns en oro för vad som händer när barn och vuxna regelbundet andas in dammet från de nermalda däcken, valdes det miljövänliga alternativet naturgummi. Skara FC är en av få klubbar som satsat på den dyrare men rena konstgräsmattan.

Kemikalieinspektionens experter vill inte gå så långt att den kräver att mattor med den tvivelaktiga fyllningen ska bytas ut, men avråder från att belägga kommande planer med sådana mattor. Inspektionen efterlyser också mer forskning innan den säkert kan slå fast något.

Skövde kommun planerar att anlägga en konstgräsplan baserad på gamla bildäck inom kort. Larmet från Kemikalieinspektionen ändrar inte planerna i där.

Lidköping kommun har också diskuterat att eventuellt anlägga en plan med konstgräs. Där är det inte bestämt vad det i så fall skulle vara för typ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".