Colorex målar en positiv framtid - trots tuff konkurrens

Färgtillverkaren Colorex i St. Levene utanför Vara har de senaste tre åren fördubblat sin omsättning och nyanställt personal. Men stormarknaderna som säljer färg pressar priserna och den lilla svenska tillverkaren på Varaslätten får slåss hårt för sin överlevnad.

Lågprisbutiker som Rusta och Överskottsbolaget pressar tillverkarna att sälja färgen allt billigare under butikernas egna anonyma varumärken.

Trots den här utvecklingen har Colorex lyckats öka sin försäljning kraftigt till 60 miljoner kronor i fjol, och i år räknar företagsledningen med att sälja för 75 miljoner. Samtidigt har antalet anställda ökat till 30 och ännu fler under sommarmånaderna när vi målar som mest.

Företaget har öppnat en egen Colorexbutik vid E 20 i Vara. Den kan komma att följas av flera butiker runt om i landet för kunna komma närmare konsumenterna. Tanken är att konkurrera med både kunskap kring målning och låga priser:

– Många uppskattar kunskapen för osäkerheten hos kunderna är stor. De ställer frågor som ”Vad finns det för färg?, Vad har jag haft för färg? Hur ska jag gå tillväga? Jag har haft det här problemet, hur löser jag det? ”, och så vidare. Det är inte många som kan svara på de frågorna idag, säger Mats Gustafsson är VD och ägare till Colorex.

Rep: - Vad tror du då om de kommande åren, blir det en utveckling eller en flytt till utlandet?

- Ja, vi har inte tänkt flytta utomlands i alla fall, skrattar ägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".