Foto: Elias Vänerlöv, SR Skaraborg.

Fågelinfluensaprover vid Hornborgasjön

Trots att Jordbruksverket blåst faran över för fågelinfluensan så testas just nu massor av fåglar vid Hornborgasjön. Provtagningarna ska pågå under hela sommaren och i höst.
Planen är att testa över 1000 fåglar.

Fåglarna lockas in i en bur och flyttas sedan till kartonger.

– Det är ett bra sätt att förvara fåglarna på, en fågel per kartong. Och vi kan sannolikt fånga upp avföringsprov från botten av kartongen och då slipper vi göra det på annat sätt, säger Claes Hermansson vid Hornborga Fältstation.

Det är Jordbruksverket som givit företaget Kalmar Bioscience i uppdrag att ta prov på fåglarna. Hittills har 125 prover tagits sedan i april, men målsättningen är betydligt fler.

-Vi ska ta totalt 3200 prover, 1250 här vid Hornborgasjön och resten vid Ottenby på Öland, säger Kalle Nykvist som är ansvarig för projektet.

Jordbruksverket har ju successivt lättat på restriktionerna kring hur man håller tamfåglar, varför görs det prover i så här stor utsträckning nu?

– Man har två parallella linjer där den ena är övervakning och den andra är forskning. Det är bland annat för att få bättre klarhet kring spridningsmönstren, säger Kalle Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".