Mullsjö kommun klandras för adoptivpojkes död

Mullsjö kommun får skarp kritik från länsstyrelsen i Jönköpings län för hur man hanterade ärendet med den treårige adoptivpojke som dog i januari i år. Kommunen ansåg inte att man gjort något fel. Föräldrarna har dömts av Jönköpings tingsrätt till sex månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada eftersom de inte såg till att pojken fick vård.

Länsstyrelsen ger kommunstyrelsen i Mullsjö kritik för brister i handläggningen. Det handlar både om utredningen som gjordes innan föräldrarna godkändes för adoption och uppföljningen efter att pojken kom till familjen förra sommaren.

Enligt länsstyrelsen beror bristerna på att det inte funnits personal med ”erforderlig kompetens och att organisationens stöd och styrning varit bristfällig”.

-Vi får lära oss av kritiken och jobba ännu hårdare med det förändringsarbete som vi redan startat. Till exempel ska vi försöka samarbeta med grannkommunen Habo i adoptionsfrågor och vi ska stärka ledningen inom individ och familjeomsorgen, säger Eva Nilsson (m), ordförande i omvårdnadsutskottet och ledamot i kommunstyrelsen i Mullsjö till TT.

Länsstyrelsen ska under hösten följa upp kommunen och granska resultatet av kommunstyrelsens utvecklingsarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".