Flyktingar med trauma bortglömd grupp

Flyktingar med svåra trauman får inte alltid den hjälp de behöver för att kunna integreras i det svenska samhället.
Kommunen har ansvaret men inte tillräckliga resurser för att hjälpa alla.
Anställda i Skara kommun har skrivit brev till integrationsminister Jens Orback och ställt frågan om vem som egentligen ska ta ansvaret.

Sara Friberg som arbetar på integrationsverksamheten i Skara menar att flyktingar med erfaranhet av krig och förstörelse är en flyktinggrupp som ingen riktigt vill kännas vid.

Flyktingar som bär på traumatiska upplevelser får stöd från kommunen och sjukvården - men resurserna räcker inte för den rehabilitering de skulle behöva.

Istället för att integreras i samhället blir det tvärtom, säger Sara Friberg.
- Man får ingen kontakt med svenska personer eller med det svenska samhället, man sänker sitt självförtroende vilket leder till att man har svårt att ta egna initiativ, säger hon.

Enligt en central överenskommelse ska även Försäkringskassan delta i rehabiliteringen av flyktingar som behöver hjälp att bearbeta trauman.
Men i praktiken fungerar det inte så eftersom Försäkringskassan inte anser sig ha något ansvar för människor som står utanför sjukpenningsystemet.

Skara kommun vill med sitt brev att regeringen ger besked om vad som ska gälla.
Om integrationen misslyckas är det flyktingarna som får betala priset, säger Sara Friberg.
- Det leder till ett utanförskap, både för personerna och för deras barn. det skapar en klyfta i samhället som inte blir bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".