Gatusopare utsätts för skadligt kvartsdamm

Kommunalarbetare riskerar sin hälsa när de sopar gator och torg.
Det är framför allt vid handsopning som de anställda får i sig för stora mängder av det skadliga kvartsdammet.
I Tibro kommun har man testat kommunalarbetare för att kartlägga riskerna.

Tester på personer som handsopat grus visar att mängden damm de får i sig överstiger de gränsvärden per kubikmeter kvartshaltigt damm som Arbetsmiljöverket satt upp.

Kvarts är en mineral som finns i våra vanliga bergarter granit och gnejs. Regelbunden inandning av kvartsdamm kan leda till att lungorna försämras och att belastningen på hjärtat ökar.
Det är på våren problemet med kvartsdamm är som störst, då grus efter vintern sopas upp.

Malte Hagbom, arbetsingenjör och initiativtagare till kartläggningen, säger till SR Skaraborg att problemet i Tibro lösts genom att kommunalarbetarna numera använder masker med filter som renar inandningsluften.

- Samtidigt ska vi se till att de anställda kommer på en medicinsk kontroll för att se hur deras lungkapacitet ligger till, säger han.

Rolf Björkdahl som är kommunalarbetare i Tibro kommer i kontakt med kvartsdamm i sitt arbete och han är positiv till mätningarna.

- Man får ju vara rädd om de stackars kommunalarbetare som finns, de är ju inte så många, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".