Få låginkomsttagare bland socialdemokraternas kandidater

Trots socialdemokraternas bakgrund som arbetarparti, är det få socialdemokrater som är låginkomsttagare. Socialdemokraterna är till och med det parti som har lägst andel lågavlönade bland sina kandidater till kommunfullmäktige.
Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) gjort för Sveriges Radios räkning.
– Vi tittar inte i taxeringskalendern när vi väljer våra representanter, kommenterar riksdagsledamoten Monica Green från Skövde.

Siffrorna talar ett tydligt språk, både i Skaraborg och i landet i stort: Socialdemokraterna är det parti som har lägst andel låginkomsttagare. Ungefär var femte s-kandidat till kommunfullmäktige tjänar under 200 000 kronor.

Monica Green menar att kandidaternas inkomst är ganska ointressant när kandikaterna väljs:

–  Medlemmarna väljer ju dem som de tror kommer att företräda partiet bäst, säger hon.

Monica Green är skeptisk till statistiken, som hon menar kan vara missvisande då en person som tjänar lite inte nödvändigtvis inte vara låginkomststagare:

– Det kan finnas egenföretagare som inte tar ut så stor inkomst men som har en förmögenhet. Det kan också finnas hemmafruar, studenter och andra representanter som inte tjänar pengar för tillfället.

Låginkomsttagarna är dåligt representerade i alla partier så när som på miljöpartiet, men socialdemokraterna har alltså den lägsta andelen, vilket innebär att samtliga borgerliga partier har högre andel låginkomsttagare bland sina kandidater.

Det är ett känt faktum att låginkomsttagare röstar i lägre utsträckning. Därför medger Monica Green att partiet troligen förlorat röster på den dåliga representationen:

– Det kan finnas en sådan koppling. Vi borde naturligtvis bli bättre på att finnas i låginkomstområdena och värna medlemmar som sedan också kan bli våra representanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".