Nytt ungdomsboende i Mariestad

Ett speciellt ungdomsboende kan komma att öppna i Mariestad. Platsen kan bli Solgläntan, äldreboendet som just nu avvecklas för att spara pengar. Till årsskiftet ska de gamla ha flyttat ut och om erfoderliga beslut fattas kan de unga flytta in dagen efter.
Enligt ett förslag, som socialnämnden ska ta ställning till i höst, så ska det nya ungdomsboendet drivas på prov under nästa år. Här ska ungdomar som inte längre kan bo kvar hemma hos sina föräldrar få stöd - och slippa placeringar på institution eller i familjehem. Att Solgläntan är en lämplig lokal beror enligt Yngve Johansson (s), som är ordförande i socialnämnden, på att man ändå har hyreskostnader för lokalen under nästa år. Enligt Peter Engman som är förste socialsekreterare i Mariestad så har flera ungdomar i dag mått bra av att kunna bo på ett speciellt ungdomsboende. Boendet är tänkt att fungera som ett mellanting mellan att bo hos sina föräldrar och på institution. Placeringen är frivillig. Enligt kommunen har ungdomsboendet flera fördelar: barnet kommer närmare föräldrarhemmet, kan gå kvar på sin ordinarie skola och slipper bo på institution. Kommunen spräckte förra året budgeten vad gäller placeringar på institution. Det nya boendet kan innebära besparingar. - På sikt kan en hel del pengar sparas in genom förkortad tid på institution och i familjehem, säger Peter Engman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista