Få invandrare på centerns listor

Var fjärde invånare i Skaraborg har utländsk bakgrund, men det märks inte på dom politiska listorna inför höstens kommunval. Där är politiker med den bakgrunden är sällsynta.
På centerpartiets listor finns det knappt någon med utländsk bakgrund, visar de siffror Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram för vår räkning.

Det har pratats en hel del om centerns problem att rekrytera politiker med annan bakgrund än svensk. Partiledaren Maud Olofsson sa vid förra valrörelsen att hon inte alls var nöjd och uppmanade lokalpolitikerna att värva fler personer med utländsk bakgrund. Uppmaningen har inte hjälpt. Statistiska centralbyråns siffror visar att bara fyra av hundra centerpolitiker inför höstens kommunval har utländsk bakgrund. Det ska jämföras med att 24 procent av Skaraborgs befolkning, nästan var fjärde person, är antingen född i utlandet eller har utländska föräldrar.

Statistiken visar att samtliga riksdagspartier har en lägre andel än befolkningsgenomsnittet, men centern har alltså lägst andel.

Christina Westlund, distriktsordförande för centern i Skaraborg har ingen förklaring till varför 96 procent på deras listor är helsvenskar:

- Nej, jag har ingen rakt svar. Distriktsstyrelsen har försökt... Vi har en kille i Falköping och en tjej i Lidköping som har utländsk bakgrund och vi har försökt lära oss av dem, säger hon.

På sikt kommer de att kunna öka andelen politiker med utländsk bakgrund och därmed bli bättre i den här statistiken, menar hon, för ambitionen finns:

– Att vi har få kandidater med utländsk bakgrund har inget med värderingar att göra. Det har med okunskap att göra många gånger. Det är svårt att mötas på rätt ställe och i rätt situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".