Kortare köer till röntgen och sjukvårdsupplysning nästa år

På onsdagen tog Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg flera beslut rörande vilken inriktning vården ska ha nästa år.
Det ska bland annat gå fortare att komma fram när man ringer till sjukvårdsrådgivningen och så ska köerna till magnetröntgen kortas.

Många av besluten som togs har sin grund i vilken tillgänglighet Skaraborgarna ska ha till vården. Flera satsningar känns igen från föregående år. Exempel på en sådan sak är målen gällande garantitid. På onsdagen beslutades att alla ska kunna erbjudas vård inom den garantitid som gäller. Det kan vara tre eller sex månader, beroende på vad det är för vård.

Politikerna i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Östra Skaraborg är också överens om att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är för långa, och att de ska kortas. Samtidigt ska specialistpsykiatrin utvecklas genom att ett mobilt team ska startas i Falköping. Där ska anorexi- och bulimienheten också utökas med dagsjukvård.

Telefonköerna till sjukvårdsupplysningen i Skaraborg har länge varit kritiserade. Patienter har fått sitta i timslånga telefonköer i väntan på att få svar, trots att tanken varit att medelväntetiden skulle uppgå till fem minuter. Politikerna är uppenbarligen medvetna om problemet och beslutade på onsdagen att 90 procent av samtalet ska besvaras inom tre minuter från och med nästa år.  

Det ska också gå fortare att få en tid till magnetröntgen. Skaraborgs sjukhus kommer att få en och en halv miljon extra för att kapa köerna dit.

Dessutom har politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg tagit ett beslut där de sticker ut hakorna: de vill halvera antalet sjukskrivningar på bara två år.

Det ska ske med en åtgärdsplan där specialanställda ska samordna sjukskrivningar med rehabiliteringar. Arbetet påbörjas redan nu i höst. 5 miljoner kronor har avsatts för att minska sjukfrånvaron.

Under torsdagen väntas Hälso- och sjukvårdsnämnden för Västa Skaraborg besluta om snarlika inriktningar. Därmed kommer satsningarna att gälla hela Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".