Anders i Skara fick o(rm)väntat besök

Halvvägs upp i trappan till sin lägenhet förstod Anders Stålberg i Skara att han var på väg att få oväntat besök. I trappan låg en meterlång orm i tropiska färger.
- Den var på väg upp för trappan, precis som jag. Jag vet ju hur snokar och huggormar ser ut, och att det inte var en sådan kunde jag ju se, berättar Anders Stålberg.

- Egentligen var det min granne som upptäckte den först. Jag mötte henne utanför, lika förvånad som jag.

Anders Stålberg fick hjälp av flera personer med att få ner den oväntade gästen i en hink. Därefter kontaktades Henrik Hellemar i Lidköping som kom för att ta hand om ormen. Han kunde snabbt bekräfta att det handlade om en majsorm, en snok som kan bli 1,8 meter lång och är grå med svartkantade med orange eller röda fläckar.

- Det är en av de vanligaste arterna att ha i fångenskap, berättar han.

Henrik Hellemar är en av dem som anmält till polisen att han kan komma och ta tand om ormar som rymt eller blivit övergivna av ägare som tröttnat på dem.

– Nu har det varit lugnt ett tag, men för ett par år sedan var jag ute på flera uppdrag.  

Enligt Henrik Hellemar mår majsormen bra och är tillsvidare placerad i karantän hos en vän till honom i väntan på besked om vad som ska hända: 

- Man väntar på att ägaren ska höra av sig, men det är inte säkert att ägaren får tillbaka ormen. Om ägaren agerat vårdslöst så omhändertas ormen. Handlar det om riktigt svåra fall så kan ägaren till och med få djurförbud.

Hur majsormen hamnat i Anders Stålbergs trappa är inte klarlagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".