Trögt fördela EU-pengar på landsbygden

Lokala så kallade leadergrupper får en allt viktigare funktion när länsstyrelsen ska portionera ut EU-miljoner i länet.
I dag finns det bara tolv leadergrupper i hela landet, och det är för få, anser länsstyrelsen.

Leadergrupperna - alltså de lokalt uppbyggda styrelser som fördelar pengar till olika lokala projekt - måste bli fler. Det menar Ove Konradsson på länsstyrelsens landsbygdsutvecklingsenhet.
- Jag skulle kunna tänka mig kanske trettiofem leaderområden i vårt län, vi har 49 kommuner och det är väl rimligt att det skulle kunna bli så många, säger han.

En leadergrupp i Skaraborg är Kärnan i Väst, där bland annat Grästorp, Essunga och Vara ingår.
Gruppen har nu haft fem år på sig att använda tjugosex miljoner kronor i olika landsbygdsprojekt. 
- Vi har lyckats att i flera fall vända en negativ trend, säger Carin Alfredsson som är verksamhetsledare i Kärnan i Väst.

Ett exempel är Vara småstad, där handlarna gått samman i en rad gemensamma marknadsföringsprojekt och en liknande satsning för att stärka Grästorps profil utåt.
Men trots en rad exempel på lokal livsmedelsförädling, ofta i kombination med olika turistprojekt som ger pengar och jobb i bygden, så har de 26 miljonerna inte gått åt. 
- På grund av att vi inte är vana vid att söka bidrag i vårt område så var det en ganska seg start, men nu är det full fart verkligen, säger Carin Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".