77-åriga kvinnan friad i stekpannemålet

Den 77-åriga kvinna i Skara som åtalats för att hon placerat en stekpanna på fel plats vid en sopstation frikändes på torsdagseftermiddagen av Lidköpings tingsrätt.
- Hon är oerhört lättad, det hördes på hennes röst att hon blev glad. En sten lättat från hennes hjärta, berättar hennes son.

Enligt sonen har det varit en jobbig tid som tagit hårt på henne. Resultatet av det åtal som följt henne så länge blev en friande dom, men hon får betala de 100 kronor i skadestånd som Förpacknings- och Tidningsinsamlingen krävt för att de städat undan stekpannan.  

Kvinnan har hela tiden hävdat att hon tänkte komma tillbaka och hämta stekpannan. Det var bara medan hon handlade som den skulle ligga där bredvid containern på återvinningsstationen.

– När man går in och ifrågasätter en människas heder, så får man ha bra på fötterna. I det här fallet fanns det ingen grund för åtal över huvudtaget. Det hävdade jag i tingsrätten och det hävdar jag nu också, säger sonen.

Tingsrätten gick på samma linje. Kvinnan friades eftersom det inte gick att bevisa uppsåt.

Nu är det här över. Åklagaren kommer inte att överklaga. Det är skönt att kunna gå vidare tycker kvinnan. Det tycker även Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som också haft det tufft:

- Ja, vi är inte glada över att det här fått så stora proportioner medialt. Vi tycker att det blivit orimliga konsekvenser, både för damen och för spanaren som är en äldre man. Det har varit en tung tid, och vi är glada över att nu ha den här historien bakom oss, säger regionchefen Torsten Bill.

Rep: - Ska ni fira det här på något sätt?

- Ja, nu ska jag åka hem och dricka en kopp kaffe med henne. Sedan få vi se om vi hittar på något inför den stundande helgen, säger sonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".