Skövdespis kan rädda liv i u-länder

Enkla spisar som konstruerats av studenter på högskolan i Skövde kan komma till nytta för många fattiga på landsbygden i Colombia. Som examensarbete har de konstruerat en enkel spis som tar bort röken inomhus:
- Rök inomhus är den fjärde största dödsorsaken i u-länderna, säger Elisabet Qvist.

I början av året åkte Elisabet Qvist har tillsammans med Anna Berner till Columbias landsbygd och vistades tre månader vid Amazonasfloden. Där studerade de befolkningens matlagningsmetoder:

– De lagar mat över öppna eldar inomhus. Ofta har de plåttak eller palm och det blir väldigt mycket rök inomhus, säger Anna Berner.

- Röken skadar ögonen, andningen och luftvägarna, säger Elisabet Qvist.

Studenterna ville försöka råda bot på en del av detta problem, som är ett av de största hälsoproblemen i u-världen och som dödar massor av människor varje år. De köpte material av lokala firmor där och byggde några spisar till en kostnad av 330 kronor per spis.

– Det är ganska mycket pengar för familjerna, men det är inte en orimlig kostnad, säger Anna Berner.

Rep:  - Vilka är förutsättningarna för att spisarna kommer att användas i stor skala?

-  Förutsättningarna är goda om organisationen som vi åkte med fortsätter att jobba med det här och sprida idéerna, säger Elisabet Qvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".