Bankomatkorten slopas

Snart är avgiftsfria bankomatkorten historia. Nordea har lagt en plan för att lägga ned korten.
En ny EU-lag kan tvinga andra banker att följa efter.

Nordea har redan påbörjat utfasningen. Sedan årsskiftet utfärdar Sveriges största bank inga nya avgiftsfria kort.

-De kommer att försvinna helt, säger informationschefen Boo Ehlin.

Banken vill få över alla sina kunder till de avgiftsbelagda bankkorten med koppling till exempelvis Visa. Nordeas bankkort kostar normalt 288 kronor per år. Kunder som tappat eller skadat sina bankomatkort får vackert köpa ett bankkort. De som vägrar ge upp det gamla kortet får som längst behålla det några år till, sedan är det klippt, i dubbel bemärkelse.

-Vi tar ju kontakt med alla kunder först, men till 2010 kommer de inte att finnas kvar.

Boo Ehlin hänvisar till en ny EU-lag. Lagen tvingar bankerna att utfärda kort som fungerar i automater i hela EU. Nordea ser ingen annan lösning än att göra alla kunder till betalande bankkortskunder, även äldre, som uppskattar de gamla korten.

-Tyvärr är det här en förändring vi tvingas till, vi får hjälpa dem på bästa sätt, de är välkomna in på våra kontor och ta ut pengar, säger Bo Ehlin.

Även Föreningssparbanken har slutat ge ut nya kort enbart för uttag. Men dagens kortinnehavare kan känna sig trygga, försäkrar bankens presschef Jesper Berggren.

-Vi har en ambition att få kunderna att byta ut dem mot Visakort, men vi tvingar inte någon som inte vill. Är det så får personen i fråga ha kvar sitt kort.

På SEB kan man fortfarande få ett avgiftsfritt bankomatkort om man ber om det, och det finns inga planer på att avskaffa det, enligt Kerstin Ottosson, informationschef på SEB Kort.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".