Vänerbevakning från Kållandsö i sommar

Alla fartsyndare på Vänern får se upp under sommaren.
Kustbevakningen kommer nämligen att kunna vara på plats betydligt snabbare än tidigare i och med sin nya båt Cobran.
Den reptilsnabba båten ska utgå från Kållandsö.
– Det är för att vi får bättre tillång till hela sjön då, säger kustbevakaren Stina Karlsson.

De röster som tidigare höjts gällande den dåliga bevakningen till av Vänern  har nu fått svar på tal. Kustbevakningens nya racerbåt Cobran är 38 fot lång och gör ungefär 60 knop, eller 110 km/h.
Stina Karlsson tror att båten kommer att göra skillnad:

– Bara att båten finns tror vi kommer att göra sjölivet säkrare, både för fritidsbåtar och för yrkestrafik. Vi kommer att se till så att folk kör på ett korrekt sätt. Och att de inte bara kör utan faktiskt tänker på vad de gör; att de tänder lanternor, bär flytväst och att de är nyktra naturligtvis.  

I vanliga fall är båten stationerad i Vänersborg, där det finns det en permanent kustbevakningsstation. Det är av strategiska skäl som den nu fått en ny hemmahamn:

– Vi blir mer centralt placerade i sjön. Cobran kommer att gå på helgerna, medan vår andra båt 0 20 kommer att bevaka på vardagarna. Men 0 20 ligger i Vänersborg som vanligt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".