Laboratorieföretag i Lidköping letar efter galna ko-sjukan

Nu är arbetet i gång med att leta efter galna ko-sjukan, BSE, hos alla kor som slaktas när de är äldre än två och ett halvt år. Detta efter att det första fallet av BSE upptäckts i Sverige i början av året.

Laboratorieföretaget AnalyCen i Lidköping har byggt upp ett särskilt säkerhetslaboratorium för att kunna ta hand om proverna som nu kommer från slakterierna.

Det är fyra av landets slakterier, bland annat Skövde slakteri, som skickar prover på hjärnsubstans från normalt slaktade kor till högrisklaboratoriet vid AnalyCen i Lidköping.

Här tas 120 prover emot varje kväll och testas av specialutbildad personal för att se om proteinerna i kons hjärna förändras på ett sjukligt sätt på grund av BSE-smitta. Provsvaren måste sedan nå slakterierna senast klockan fem på morgonen, innan köttet får levereras till butikerna.

Om en människa smittas av galna-kosjukan kan det leda till att han eller hon får den dödliga sjukdomen Creutzfeldts Jacob.

Laboratorieveterinär Anders Linder tror att BSE-analyserna kan leda till nyanställningar i Lidköping:
- Det är svårt att säga om vi kommer anställa mer personal eller om det kommer bli interna rekryteringar, men det kommer bli fler personer som blir involverade i testningen.

EU vill nu också att de svenska laboratorierna börjar testa alla tusentals får äldre än 18 månader för sjukdomen skrapie, något som kan ge ännu mera jobb till AnalyCen i Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".