Gullspångs kommun och regionen oense om ambulansstation

Gullspångsambulansen ska flyttas till Hova, en ort som ligger utmed olycksdrabbade E20. Det är sista steget i den nya ambulansorganisation som just nu håller på att formas i Skaraborg.

Kommunen och Västra Götalandsregionen är överens om vilken lokal i Hova som ska bli ny ambulansstation, men inte vem som ska betala för det.

Kommunen äger huset men anser sig inte ha råd att bygga om det till en ambulansstation. Regionen, här representerad av det helägda fastighetsbolaget Västfastighet, hävdar principen att man inte vill eller kan investera pengar i andras hus:
- Då tyckte vi det var en bra lösning att man köpte kåken, säger Gullspångs kommunalråd Bengt Bygdén.

Men det gick inte. För det kolliderar nämligen med en annan regionprincip: Att man successivt ska minska på sitt fastighetsbestånd.

Men Gullspångs ekonomi tillåter inte några utsvävningar när det gäller investeringsbudgeten:
- Vi har råd att investera fem miljoner, och det är extremt lite. Vi har inte lust att investera det i en ambulanscentral, utan vill lägga det på sanering av vårdavdelningar där vi har mögelproblem, säger Bengt Bygdén.

Därför bjuder nu Gullspång in representanter för bland annat Skaraborgs sjukhus och Västfastighet till ett möte i augusti där ambulansstationen ska diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".