Betalar skadestånd till konkurrent

Teknikkonsultföretaget Picon med filial i Skövde betalar två miljoner kronor i skadestånd till konkurrenten Carl Bro. Detta efter att affärshandlingar och kundmaterial som bar konkurrentens namn hittats i Picons lokaler.

Picons VD Håkan Johansson anser sig oskyldig - men väljer ändå att betala.

Båda företagen opererar inom byggbranschen på konsultbasis. Men medan Carl Bro har 2 500 anställda som är verksamma i hela norra Europa så har Picon ett 70-tal anställda och västsverige som affärsomårde.

Förra året lämnade runt 40 anställda Carl Bro till förmån för lilla Picon - och det var i samband med etta som storföretaget Carl Bro anklagade Picon för fusk, medarbetarna skulle ha fört med sig företagshemligheter in i det nya boet.

Carl Bro fick tillstånd att med assistens av kronofogdemyndigheten göra en intrångsundersökning i Picon där man fann Carl Bro-relaterade dokument och handlingar.

Enligt VD:n Håkan Johansson beror det på att Picon har en mängd avtal och överenskommelser med Carl Bro efter övergången, men han säger också att när så många personer byter arbetsplats kan man inte veta om dokument felaktigt förts med till det nya företaget.

Istället för att driva en process i upp till två års tid, en process som skulle kosta mycket mer än två miljoner kronor, väljer alltså Håkan Johansson och Picon att betala skadestånd till konkurrenten:
- Jag är inte nöjd, men jag är glad över att vi kan gå vidare, säger Håkan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".