Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner klarar inte löftena till funktionshindrade

Publicerat onsdag 28 juni 2006 kl 06.53

Många kommuner kan inte verkställa sina egna beslut om funktionshindrade personers rätt till anpassad bostad och stödpersonal.
Orsaken är att kommunernas planering är för dålig.
Det framgår av den årliga kartläggning som länsstyrelsen gjort.

Allt fler personer med funktionshinder tvingas vänta på sådant som kommunen redan givit klartecken till. Det kan handla om en ledsagare, en kontaktperson, en anpassad bostad eller en daglig verksamhet att gå till... 

I de kommuner i länet där bristerna är som störst kan ett beslut ta upp till ett år att verkställa. Detta trots att lagen om stöd och service till funktionshindrade säger att alla beslut och domar som ger en funktionshindrad med behov av till exempel anpassad bostad eller stödpersonal ska verkställas omgående.

För Skaraborgs del så fanns det enligt Länsstyrelsen i december förra året 43 beslut som inte verkställdes. De 43 besluten motsvarade 26 män och 17 kvinnor som väntade på något de enligt kommunala protokoll hade rätt till. Mariestads kommun till exempel hade fattat 10 beslut utan att verkställa dem: det gällde en ledsagare, två korttidsboenden, en dagverksamhet och sex kontaktpersoner.

Enligt länsstyrelsen, som gjort sin årliga kartläggning, är det kommunernas dåliga planering som är orsaken till väntetiderna.

När det gäller bristen på bostäder skriver länsstyrelsen att kommunerna måste bättra sig för att slippa undan sanktionsavgifter i framtiden. Länsstyrelsen efterlyser bland annat ett bättre samarbete mellan kommunens planerare och de ansvariga för socialtjänsten för att bostadsproblemen inte ska uppstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".