Stororder gav unga elektriker fast jobb

Många ungdomar har i dag mycket svårt att få jobb, men i Hjo har det lilla elektronikföretaget R.S. Elektroniktjänst anställt nästan en hel klassnyblivna elektriker.
- Det är fantastiskt. Jobb bara så där, säger 19-åringen Andreas Schelin från Tibro.
– Jag känner ingen mer än vi som fått ett fast jobb direkt efter studenten, säger hans före detta klasskompis och nye kollega: Joakim Björnberg från Hjo.

Åtta elever gick nyligen ut det treåriga elprogrammet vid Fågelviksgymnasiet i Tibro. Av dem har fem av dem har fått jobb direkt. Tre av dem har fått tillsvidareanställningar, medan de båda andra har fått visstidsanställningar på R.S. Elektroniktjänst i Hjo, som fått sin hittills största order på elektronikkomponenter från Electrolux. 

– Det är första gången vi tagit in så många personer på en och samma gång. Annars brukar det vara en eller två om året som vi tar in från Fågelviksgymnasiet, säger delägaren Stefan Fransson.

Stororderna gäller delar till frys- och kylskåp med inbyggd soda- och ismaskin. Det är utvecklingskonstruktörerna vid fabriken i Hjo, som i samarbete med Electrolux:s stora utvecklingsavdelning i Mariestad under nästan två års tid tagit fram de elektroniska komponenter, som ska ingå i de senaste kyl- och frysskåpen. Ordern gäller till en början elektronik till drygt 20 000 skåp.

Både i fabriken och på utvecklingsavdelningen i Hjo är det bråda dagar för att hinna med. För elektronikfabriken har stora framgångar även hos andra kunder, och levererar bland annat elektronik till IKEA:s kassadiskar runt om i världen.

Nu byggs Hjofabriken ut för nästan fyra miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".