Handikappade skapar musik i Vara

På Vara folkhögskola skapar både personer med och utan handikapp musik under handledning nu i veckan. Och musiken ska sedan framföras på Vara konserthus på söndag.

Men kursen kostar pengar och det är inte alla kommuner är villiga att ge de handikappade möjlighet att delta i verksamheten.

Josephine Arn från Göteborg som är rullstolsburen på grund av en muskelsjukdom, berättar att det här är ett av få tillfällen då hon får möjligen att uttrycka sig genom musik, teater och dans:
- Det är kul att det finns något sånt här.

Kursen kostar 3800 kronor, något som kan vara mycket pengar om man inte kan ha ett riktigt jobb. Sophia Alexandersson, nationell koordinator för föreningen Share Music Sweden som anordnar kursen, berättar att det är stora variatoner i kommunernas vilja att hjälpa handikappade personer att delta i verksamheten:
- En person i en kommun får möjlighet, men i en annan kommun blir det nej.

Marianne Caping Stener, sjukgymnast inom vuxenhabiliteringen i Vänersborg, är i Vara för att fortbilda sig:
- Man ser vad personer med väldigt svåra funktionshinder kan och musiken och teatern hjälper dem att utnyttja sina förmågor på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".