För få skuldsatta kandidater för att representera befolkningen

Det är för få kandidater med skatteskulder som ställer upp i årets kommunval i Skaraborg. För trots att 46 politiker på de skaraborgska kommunlistorna har skatteskulder, så är det betydligt större andel av befolkningen som helhet som har skulder till staten.

Av dom dryga 2.000 politikerna som står på valsedlarna till fullmäktigevalen i Skaraborg i höst så är 46 personer med på ytterligare en lista - kronofogdens lista över personer som har skulder till staten - som skatteskulder, obetalt underhåll eller annat.

Det är 2,2 procent av alla kandidater - och dom borde egentligen vara dubbelt så många. För politikerna ska representera folket på alla plan - det säger Fredrik Bellino, vänsterpartist från Hjo.

I Västra Götaland bor drygt 1,5 miljoner människor, och mer än 60.000 av dom är i samma situation som exempelvis fyra av sex vänsterpartister på kommunvalslistan i Tibro - kronofogen jagar dom för obetalda skatteskulder.

60.000 personer motsvarar nästan 4 procent av befolkningen. Det är alltså nästan dubbelt så vanligt att folk i allmänhet har skatteskulder som att politiker har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".