Mariestads kommun ställer etiska krav

Landstingen ställer inga starka etiska krav när de gör upphandlingar på varor från låglöneländer, det har en granskning av organisationen Fair Trade Center visat.
Men några kommuner gör det och först ut med att ställa etiska krav vid upphandlingar var Mariestads kommun.

Mariestad kräver vid sina upphandlingar att grossisterna inte ska köpa varor tillverkade av barn, och det ska råda säkra arbetsförhållanden och fackföreningsfrihet för de anställda.

- Det händer att jag får besök av säljare som är väldigt otydliga när det gäller att kunna beskriva var produkten kommer ifrån eller vad den är tillverkad av, och dem säljarna vill vi inte ha och göra med i fortsättningen, berättar inköpschefen Sibylle Mendes.

Det var hennes idé att kommunen skulle inför de etiska kraven, och förslaget klubbades i kommunfullmäktige våren 2001. Men få andra kommuner har hängt på eftersom man inte kan vara säker på att de etiska reglerna vekligen följs:
- Det är ett starkt krav och önskemål att de produkter vi köper är tillverkade under anständiga former, men vi har ingen möjlighet att följa upp det, säger Sibylle Mendes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".