Kvinnohusets framtid säkrad

Kvinnohuset Tranans hjälp och stöd till utsatta kvinnor och barn är nu säkrat de närmaste tre åren. Samtliga kommuner i Skaraborg har nämligen lämnat positivt besked och ska tillsammans betala en miljon kronor per år till Kvinnohusets verksamhet.

Kvinnohuset har fått skriftligt besked från elva kommuner och muntligt från resterande. Och det var verkligen i sista stund eftersom Kvinnohuset på fredagen hade planerat att säga upp sina lokaler. Nu kan också varslet om uppsägning för Kvinnohusets anställda dras tillbaka.

Grästorps kommun var sist och svarade först efter påringning på förmiddagen. Tidaholms kommun svarade allra först - ett år före Grästorp - och socialnämndens ordförande Christer Johansson säger att han önskar att pengafrågan aldrig dragits i långbänk på det här viset.

Flera kommuner säger att orsaken till de sena svaren är att sammanträdena där besluten formellt ska fattas ligger i augusti. Men Margit Granström tror att regeringens nya lagförslag att kommunerna inte bör utan ska ta ansvar för utsatta kvinnor varit avgörande för att kommunerna skulle agera:
- En sådan här billig lösning får de inte om de startar upp i egen regi.

Enligt Skaras socialdemokratiska kommunalråd Barbro Hassel var Kvinnohuset i Skövde aldrig i farozonen för nedläggning. Kommunerna har alltid varit villiga till att stödja Kvinnohuset men först är formella beslut i kommunfullmäktige ett måste, säger hon:
- Det handlar om demokrati.

Lars Åbom som är ordförande i mansjouren i Västra Götaland säger till Sveriges Radio Skaraborg att det är bra att det hela löst sig eftersom Kvinnohuset behövs. Men han anser att pengarna inte fördelas på rätt sätt. Mansjouren får inte alls resurser i sådan utsträckning att man kan ha någon motsvarande jourverksamhet för män:
- Man har inte alls den värderingen att män kan fara illa, säger Lars Åbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".