Fängelsekök måste rätta till brister

Köket på gamla fängelset i Mariestad har stora brister, och måste förbättras på flera punkter. Det kräver miljökontoret i Mariestad.

Det blir färdigskalad potatis för de intagna på fängelset i Mariestad i framtiden. För i dag förvaras potatisen i fängelsets gamla källare, där den också skalas, för att sedan bäras upp i hinkar genom trappor och gångar innan den hamnar i köket. Och så ska livsmedel inte hanteras enligt miljökontoret, som har krävt att fängelset börjar köpa in färdigskalad potatis, eller tvättad potatis som kokas med skal.

Köket är lika gammalt som källaren och det är huvudproblemet med alltihop. Lokalerna är gamla och dessutom K-märkta, så de kan inte göras om hur som helst, fast det skulle behövas enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Pernilla Bergman.

Men det finns en del som kan och ska förändras. Exempelvis måste personalen skärpa rutinerna för uppvärmning av mat - och sluta röka i köket.

Men Pernilla Bergman säger att fängelset på sikt behöver göra genomgripande förändringar i köket för att arbetsmiljön ska bli bra och hanteringen av livsmedel ske på ett säkrare sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".