Hjos kommunalråd kände inte till kritiken mot den nya kommunchefen

Hjos kommunalråd Catrin Hulmarker (m) visste inte om att den tillträdande kommunchefen Pia Renman haft samarbetssvårigheter på två tidigare arbetsplatser och att hon även anmälts för kränkande särbehandling.
När detta nu kommit fram är oppositionsrådet Pierre Rydén (s) mycket kritisk till den nyrekryterade chefen, men Catrin Hulmarker manar till lugn i väntan på vad den nya kommunchefen har för förklaring.

– Jag tycker att vi ska stilla oss lite och invänta en kontakt med henne. Det måste ju vara det allra vettigaste i dagsläget, säger Hulmarker.

På fredagseftermiddagen hade ingen i kommunledningen ännu fått någon kontakt med Pia Renman, som enligt Hulmarker befinner sig på en semesterresa. Så snart som möjligt kommer dock de ledande kommunpolitikerna i Hjo ha ett möte med henne för att reda ut de anklagelser som framkommit mot henne. Det handlar bland annat om att Pia Renman ska ha haft en historik av konflikter på sina tidigare arbetsplatser.

I Örebro fick Pia Renman till exempel kritik för sin ledarstil, och fick ett avgångsvederlag på 1,2 miljoner kronor när hon slutade. Även i Kungsbacka har hon fått kritik från personalen. En anställd har också gjort en anmälan om kränkande särbehandling. Inte heller det visste Hulmarker när Pia Renman anställdes:

– Det är ingenting som jag överhuvudtaget kände till, men det är klart att vi vill ha en förklaring till detta.

Pierre Rydén känner sig lite lurad:

– Jag är upprörd. Förbannad, mest på mig själv för att jag var så blåögd i hela den här processen. Hon var ju även min favorit. Nu är jag tveksam.

Pia Renman valdes ut band flera kandidater som ett rekryteringsföretag tagit fram åt Hjo kommun. Både Pierre Rydén och Catrin Hulmarker säger att de ställt frågor gällande tidigare kritik till rekryteringsföretaget, men att de inte fått några svar som fått dem att tveka:

– Vi har frågat om det finns några lik i garderoben och de har svarat nej på de frågorna.

Trots det vill Catrin Hulmarker inte säga att rekryteringsföretaget gjort ett dåligt jobb:

– Nej, det kan jag inte säga. Frågan är ju vad man klassar som ett lik i garderoben. När man har en utsatt position så får man kritik mot sig. Det ligger i sakens natur.

I nuläget finns det ingenting som tyder på att Hjo kommun kommer att försöka göra sig av med sin nya kommunchef. Pia Renman tillträder i slutet av augusti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".