Nya lagar från den första juli

Vid halvårsskiftet börjar varje år ett antal nya lagar gälla. Så också i år. En lag som gäller från och med första juli sätter en gräns för hur många som får färdas i en personbil.

En grupp som varit oroade för den här nya lagen är föräldrar med combibilar, som är gjorda för att ta in många barn. Men de kan andas ut för i sista stund infördes ett undantag:

- Om det gäller barn och det finns en särskild skyddsanordning får de åka med precis som tidigare, berättar Evert Fransson, trafikpolis i Skara.

Andra undrar säkert hur det nu ska gå med alla storbilsträffar och crusingar, där en del av tjusningen är att fylla stora amerikanare med folk och köra runt. Enligt Evert Fransson kan man få fylla personbilen med fler passagerare än den är registrerad för om bilen ska köra i en kortege under en kortare stund.

Andra exempel på nya lagar rör skolans värld, där blir det högre krav på ordning. Om en elev uteblir från undervisningen utan giltig anledning, måste rektorn se till att föräldrarna kontaktas.

Det finns ju friskolor sen flera år, men nu kommer också fridagisen. Kommunerna blir skyldiga att lämna bidrag till enskilda som vill driva förskola, om kvaliten är den rätta.

En annan lag är tänkt att påskynda utbyggnaden av det trådlösa telenätet. En teleoperatör kan från första juli tvingas att ge konkurrenter tillträde till sin mast.

Men många av de nya lagarna rör förstås brottsbekämpning. Exempelvis får polisen nu rätt att söka efter vapen i fordon för att förhindra att vapen kommer till brottslig användning.

Man hoppas också att effektivare kunna bekämpa ekonomisk kriminalitet genom en ny lag som ger personal från Skatteverket rätt att medverka när polisen gör husrannsakan.

Slutligen får de som kör svarttaxi se upp, för en ny lag gör det straffbart att utföra även enstaka körningar. Tidigare gällde straffbarhet enbart för körningar som var en del i en yrkesmässig verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".