Färre misstag ska öka patientsäkerheten

Hundratals patienter dör varje år av felbehandlingar och misstag inom vården.

Nu sticker Skaraborgs sjukhus nya sjukhusdirektör, Birgitta Molin-Mellander, ut hakan och lovar att de skaraborgska sjukhusen ska bli bäst i landet på patientsäkerhet.

Birgitta Molin-Mellander säger att dagens patientsäkerhet på Skaraborgs sjukhus är god:
- Vi ligger bra till, men alla kan förbättras.

Men den nya sjukhusdirektören vill inte lova att vården i Skaraborg ska slå den på regionens största sjukhus, Sahlgrenska i Göteborg:
- Vi tävlar inte på samma arena, men jag skulle vilja säga att på vardagsvården är Skaraborgs sjukhus redan bättre.

Konkret handlar det om att människor inte ska dö i onödan på grund av bland annat infektioner och läkemedelskomplikationer. Till exempel blodförgiftning är i dag en vanlig dödsorsak inom vården.

Målet är att sjukhusen ska ha så få lex Maria-anmälningar som möjligt till Socialstyrelsen på grund av att patienten utsatts för risker, skadats eller dött i samband med vården.

För att kunna förbättra patientsäkerheten kommer Skaraborgs sjukhus fyra sjukhus att registrera alla slutresultat av olika sjukdomsbehandlingar, såväl goda resultat som dåliga - något som ska leda till förbättringar.

Birgitta Molin-Mellander säger att sjukvården inte kan räkna med att få mer skattepengar i framtiden till att anställa fler, utan istället måste finslipa behandlingen av patienten så att färre misstag begås.

I framtiden ska patienterna själva kunna gå in på Skaraborgs sjukhus hemsida på nätet och ta del av behandlingsresultaten:
- Det är en framtidsdröm att man ska kunna titta på vad vården kan garantera, säger Birgitta Molin-Mellander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".