Åtalas för att ha lurat funktionshindrad

En 20-årig Skövdebo åtalas vid tingsrätten i Skövde för flera fall av bedrägeri. Han ska bland annat ha lurat av en funktionshindrad kille elektronikutrustning värd flera tusen kronor, enligt åklagaren.

Åtalet mot 20-åringen rör olaga hot, bedrägeri och stöld. Han ska ha lurat till sig elektronikutrustning och pengar av fyra personer vid olika tillfällen under förra året.

Han ska bland annat ha förmått en man att betala 32 000 kronor i förskott för en tv-apparat som han aldrig levererade.

En annan av dem som ska ha råkat ut för 20-åringen var en ung funktionshindrad kille, som annonserat på Internet för att sälja några prylar. 20-åringen kom till killens bostad och sade sig vara intresserad av att köpa, men betala ville han göra vid ett annat tillfälle. Han såg också en mängd andra saker i bostaden som han ville ha, också dem skulle han betala en annan gång.

Efter övertalning fick 20-åringen, enligt åtalet, till slut som han ville. Han försvann från platsen med dator, mobiltelefon, hemmabioanläggning, cd-spelare, bilstereo, minidisc, mp3-spelare och en luftpistol. Saker till ett värde av 16 000 kronor, enligt åklagaren.

Skövdebon har erkänt en del av det han anklagas för men nekar till just det här bedrägeriet. Inom kort blir det rättegång i Skövde tingsrätt.

Att just en funktionshindrad person utsätts för bedrägeri av det här slaget påverkar sannolikt straff och strafflängd om 20-åringen döms, enligt åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".