Tågpersonal anmäld sedan treåring lämnats på perrongen

En Lidköpingsfamilj har polisanmält personal på ett tåg för tjänstefel sedan deras treårige son blivit kvarlämnad på perrongen.
– Tåget gick och utanför stod han och gallskrek. Jag kände mig så maktlös, säger mamman Tabita Aliaj.

På lördagsförmiddagen skulle familjen ta tåget från Skövde till Göteborg. Familjen klev ombord men dörrarna stängdes innan ett av deras tre barn, treårige Viktor, hann in.

Pappan försökte då få tågvärdarna att öppna dörren, men det gick inte.

- Tågvärden såg faktiskt ut som att hon inte hade en aning om hur man skulle göra, berättar mamman.  

Pappa Gezim drog även i nödbromsen medan tåget stod still, men inget hände och ett par minuter senare rullade tåget iväg. Kvar på perrongen stod Viktor.

– Jag fick panik. Det är det värsta jag varit med om. Att se honom stå där och galltjuta sådär… Jag börjar gråta bara jag tänker på det, säger Tabita Aliaj. 

I Falköping hoppade pappan av och begärde en taxi för att snabbt ta sig tillbaka till Skövde, men han fick nej men fick åka med tillbaka på nästa tåg. En knapp timme senare återförenades han med Viktor som hade tagits om hand av ett äldre par. Han var fortfarande mycket ledsen och upprörd.

– Han har aldrig varit utan mamma eller pappa. Nu hade hela familjen försvunnit bara sådär.

Tågvärdar har myndighetsansvar, precis som till exempel sjuksköterskor och ordningsvakter, och kan därför åtalas för tjänstefel. Familjen har polisanmält det inträffade.

– Personalen verkar ju inte ha en aning om hur man får upp dörrarna. Tänk om det händer en olycka. Har de någon aning om hur man utrymmer ett tåg överhuvudtaget? De måste ju kunna sånt, säger Tabita Aliaj bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".