Sjöfylleri inte ovanligt i svenska farvatten

Misstankarna om sjöfylleri mot befälhavaren på torrlastfartyget Salona kvarstår, trots att han släpptes av polisen i lördags.
Befälhavaren på Salona är långtifrån den enda befälhavaren som varit berusad i svenska farvatten.
De senaste sex åren har berusade befälhavare varit inblandade i tolv fartygsoyckor eller grundstötningar med faryg i kommersiell sjöfart i svenska farvatten.

Vid flera tillfällen handlar det om torrlastfartyg av samma typ som Salona.
I juli 2003 grundstötte ett fartyg i Öresund. Båda befälen ombord var onyktra och skyllde på varandra. Fartyget stod på grund i en timme utan att någon i besättningen ombord upptäckte det.

I augusti 2005 grundstötte ett torrlastfartyg norr om Fårö. Befälhavaren var onykter, och det dröjde två timmar innan besättningen upptäckte grundstötningen.

I september förra året grundstötte ett torrlastfartyg utanför Varberg. Kaptenen var onykter, konstaterade Sjöfartisnspektionen i sin haveriutredning.

Även fiskefartyg är inblandade i grundstötningar och kollisioner.
Ett exempel är i februari 2004, då ett fiskefartyg från Litauen körde in i fem fritidsbåtar när den alkoholpåverkade befälhavaren skulle lägga till i en hamn i Hanöbukten.

Fallet med Salona är första gången på sex år då en befälhavare har påträffats berusad på Vänern.

Befälhavaren satt anhållen i ett par dagar efter grundstötningen, men är nu släppt och skulle i praktiken kunna arbeta vidare.

- Han har sin fulla rätt att jobba som vanligt, säger Hans Henriksson, trafikpolischef i Karlstad, till SR Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".