94-åring utan tänder i sommar - vården slarvade bort hennes lösgom

För en 94-årig kvinna från Varaslätten slutade en ambulansfärd i förra veckan med att hon miste sina tänder. Kvinnan hade en lösgom - som försvann spårlöst någonstans i vårdkedjan.
Nu väntar en sommar med flytande föda.
– Hon är fruktansvärt ledsen, säger kvinnans dotter Eivor Fors.

Den 94-åriga kvinnan fick i förra veckan ett epilepsianfall som krävde ambulanstransport. Sedan en stroke för två år sedan har hon haft flera liknande anfall. Den här gången slutade det med en ambulanstransport in till akuten på Lidköpings sjukhus. 

På väg dit avlägsnade ambulanspersonalen lösgommen av säkerhetsskäl. De lade den i en platspåse som de gav till personalen på sjukhuset vid ankomsten. Där försökte en sköterska försökte passa in den igen så att kvinnan skulle kunna prata med sin läkare, men misslyckades. Var gommen sedan blev av när kvinnan efter undersökning fördes till en vårdavdelning, vet ingen.

Kvinnan är nu hemma igen, utan tänder och utan besked om när hon kan få några igen:

- Med nöd och näppe har vi fått en tid hos tandläkaren som ska göra ett avtryck innan de stänger för semester. Och de som ska göra gommen ska också på semester, så vi undrar när mamma får sina tänder. Det blir troligen inte förrän i september.

För kvinnan, som redan nu är liten och späd, blir det flytande föda i sommar.

– Har man inga tänder kan man inte äta. Det är inte roligt för henne. Hon är 94 år, sjuk och dessutom rädd om sina pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".