Vinnare och förlorare bland gymnasieskolorna

Nu är intagningarna till gymnasierna klara. 
Det faktum att 16-åringarna numera fritt kan välja utbildningsort i Skaraborg gör att vissa skolor är vinnare medan andra är förlorare.
Gymnasieskolan i Tidaholm har till exempel lediga plaster på nästan alla utbildningsprogram, medan gymnasiet i grannkommunen Falköping har fullt på så gott som alla sina linjer.

Vissa skolor lär få svårt att fylla alla sina utbildningar till hösten.
Rudbecksgymnasiet i Tidaholm har för få sökande till tio av elva program.
Ett av dem har man redan beslutat sig för att ställa in.

Tufft ser det också ut för den lilla Kanalskolan i Töreboda, som ställer in ett av totalt tre program.
På de övriga två finns lediga platser.

Och även några lite större gymnasieskolor som de i Skara och Lidköping har tomma stolar på nära hälften av sina program.

Berit Gustavsson, som arbetar på det gemensamma intagningskansliet för tolv av Skaraborgs femton kommuner, säger till SR Skaraborg att det inte betyder att det finns för många utbildningar.

Hon menar att elevkullen som börjar gymnasiet i år är relativt stor, och att det är normalt med många lediga platser i ett så här tidigt skede. 
Enligt Berit Gustavsson brukar de här siffrorna jämnas ut lagom till skolstart, när elever ger upp sina reservplatser på attraktiva program och accepterar att gå andra utbildningar.

Två skolor som inte behöver ägna sommaren åt att ragga fler elever är Ållebergsgymnasiet i Falköping och Kavelbrogymnasiet i Skövde, som båda bara har ett fåtal linjer med lediga platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".