Läkare missade hjärtinfarkt

En stafettläkare i norra Skaraborg har anmälts till Socialstyrelsen för att ha missat att en patient hade drabbats av en hjärtinfarkt.

Det var i mitten av maj som en patient kom in till en vårdcentral i norra Skaraborg med smärtor i vänster skulderblad och axel. Den undersökande läkaren tolkade besvären som muskelvärk och ansåg inte att det var nödvändigt att sända patienten akut med ambulans till sjukhus, utan istället remitterades patienten för senare provtagning, och fick återvända hem.

Tre dagar senare insjuknade patienten med liknande smärtor igen, och fördes då till Kärnsjukhuset i SKövde där det konstaterades att personen hade haft en hjärtinfarkt. Det blev kranskärlsoperation, och patienten är idag återställd.

I anmälan till Socialstyrelsen beskrivs arbetssituationen på den aktuella vårdcentralen, där knappt hälften av läkartjänsterna är tillsatta med ordinarie läkare. För att kompensera den bristen tar man in stafett-läkare från en företag som hyr ut läkare.

Anmälaren, som är chefen för primärvårdsområdet, skriver att det var ett misstag att inte omedelbart skicka iväg den vårdsökande i en ambulans till sjukhus. Det faktum att patienten hade hjärt- och kärlsjukdomar i släkten borde ha varit tillräcklig varningsklocka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".