Handikappanpassade turistmål på Internet

Nu ska det bli lättare för funktionshindrade att ta reda på om olika turistmål är handikappanpassade, med hjälp av en Internetsida.

- Det kan bli en ganska oangenäm upplevelse om man kommer till ett ställer som man tror är handikappanpassat, och sedan kommer man inte ens in genom dörren, säger Klara Börjesson på Västsvenska Turistrådet.

Klara Börjesson menar att det är viktigt att den som är funktionshindrad får rätt information om besöksmålet.

- Vi upptäckte när vi jobbade med turistmålen i Västsverige att handikappanpasssning då tänkte man sig någon som satt  satt i rullstol. Men det finns ju så många flera som har funktionshinder, man kan ha svårt att se, svårt att höra eller svårt att gå. Så det krävdes någon form att samsyn, säger Klara Börjesson.

Det är ett sextiotal turistmål inom den så kallade fågelvägen - Falköping, Skara, Skövde, Mariestad och Töreboda - som har gjort inventeringar för att ta reda på hur tillgängliga anläggningarna är för funktionshindrare. Uppgifterna finns nu samlade på internetsidan www.fagelvagen.nu, där man kan ta reda på hur till exempel parkering, entré och handikapptoaletter ser ut. Det kan handla om hur många centimeter det är mellan toalettstolen och väggen, eller hur hög lutning rullstolsrampen har.

Bernt Berntsson från De Handikappades Riksförbund Tidaholm sitter i rullstol och han välkomnar den här databasen.

- Förut har man fått ringa till anläggningen och fråga om det är handikappanpassat och de har sagt ”ja, det är det”. Sedan när man kommer dit och så kanske det år så dåligt att man får vända och åka hem igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".