Ny prissättning för Västtrafiks pendlare

Två år senare än planerat lanserar Västtrafik nu sitt nya avgiftssystem.
För dem som pendlar korta sträckor innebär det nya systemet kraftiga prishöjningar - men för dem som reser långt blir det billigare.

I det nya avgiftssystemet är det inte längre sträckan som avgör priset, utan om resenären lämnar sin hemkommun eller inte.

Kortet kostar 770 kronor per månad oavsett om du bor i Stenstorp och reser till Skövde eller vill pendla mellan Gullspång och Trollhättan.

Lockbetet är förstås att de som reser korta sträckor till jobb eller skola också kan använda kortet till andra resor nästan överallt i regionen - utom till Göteborg. För Göteborgspendlare erbjuds andra kort.

Det är sju år sedan regionen bildades och Västtrafik började arbetet med ett gemensamt biljettsystem. Tanken var att det skulle vara klart 2004, men så blev det inte. Först nu är det alltså färdigt att tas i bruk. Nästan i alla fall, för i augusti ska också kort för kommuntrafik lanseras.

Jenny Lundin som är informationsansvarig på Västtrafik hoppas att resenärerna ska uppskatta det nya systemet:

– Ja, tanken är att det ska bli enklare än idag. Idag har vi tre olika prissystem och fler än 350 olika zoner som vi prissätter ifrån. Med det här kortet blir det lättare att pendla inom regionen. Detta var det bästa alternativet att dem som vi utredde, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".