Fartkameror i Skaraborg försenas

Vägverkets installering av digitala fartkameror i Skaraborg har blivit krafitgt försenad. De första åtta skulle ha varit uppsatta på riksväg 46 mellan Skövde och Falköping redan i maj, men nu kommer ingen att tas i bruk förrän efter semestern.

Anledningen är att elkablarna som ska dras fram till varje kameraställe har försenats, berättar Anders Backlund som är projektledare på Vägverket:
- Fundamenten finns klara sedan en månad tillbaka, men elbolaget har varit överlupet av arbete och det kommer ta ytterligare fyra veckor.

Vägverket ska i år sätta upp 34 nya vägkameror på tre olycksdrabbade vägar i Skaraborg. Det gäller E20 och väg 44 mellan Lidköping och Götene, som helt enligt ursprungsplanen kommer att få sina kameror i oktober.

Den tredje vägen, väg 46 mellan Skövde och Falköping, skulle redan varit utrustad, men på onsdagen sköts installationen upp därför att det saknas framdragen el.
De här nya stationära fartkamerorna tar en bild som registrerar bilnummer och förare, om fordonet kör för fort. Bilden skickas sedan via en telekabel till polisen, som skickar ut inbetalningskort med böter till fartsyndaren.
Det märks i trafiken när en kamera satts upp, berättar Anders Backlund:
- Folk bromsar vid kameran och gasar emellen. Men det går över efter ett tag och vi får en lugnare trafikrytm.

Och det finns bevis för att kamerorna är effektiva:
- Tittar vi på statistik så har vi mindre olyckor på vägsträckor med kameror, säger Anders Backlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".