Gratis TBE-vaccin inget för Skaraborg

Alla ålänningar över sju år kommer att erbjudas gratis vaccination mot TBE, fästingburen hjärninflammation. Orsaken är att sjukdomen drabbar allt fler och myndigheterna är oroliga, eftersom sjukdomen kan bli långdragen och ge höga sjuktal.
Men här i Skaraborg är det inte aktuellt med gratis massvaccination, även om fästingsmittan TBE finns också här.

Trots att delar av Skaraborg är särskilt fästingrika, som till exempel Torsö i Vänern och Hjotrakten är det inte aktuellt med gratis vaccinering i större omfattning.

Antalet personer som smittas och insjuknar är inte stort nog för att det skulle bli tal om gratis vaccination i stor omfattning, säger Nils Svensson, smittskyddsläkare på Kärnsjukhuset i Skövde.
- Vi bedömer nog att det inte är försvarbart där det bara är fläckvis utbredning och där det är ganska få fall, säger han.

Hittills i sommar har inga fall konstaterats i länet och siffran i Skaraborg under 2000-talet är bara 4-12 fall per år.

I Österrike däremot, är TBE-smittan betydligt vanligare och där har gratisvaccinationer hos all arbetsför befolkning fått ner antalet sjukfall avsevärt, men så långt behöver myndigheterna inte gå i Skaraborg, enligt Nils Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".