Ledningen kände inte till busschaufförens problem

Den busschaufför från Mariestad som berusad försökte köra en busstur mellan Karlstad och Mariestad är tidigare dömd för bland annat sjöfylleri.
Efter att ha fått tillbaka sitt körkort återvände han till sitt jobb som busschaufför.
Vd: n för Swebus Express kan inte förklara hur det kunnat hända.

Busschauffören, som är i 40-årsåldern, blev under onsdagseftermiddagen tvingad att stanna bussen av en resenär. Polisen mötte upp och chauffören visade sig ha 1,88 promille alkohol i blodet. Chauffören blev omedelbart av körkortet och är nu misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Mariestadsbon har sedan tidigare haft alkoholproblem och blev så sent som förra året dömd för grovt sjöfylleri. Även då fick han sitt körkort indraget. Efter att ha fått tillbaka det igen återvände han till sitt jobb som busschaufför. 

– För mig är det helt ofattbart. Det ska inte kunna hända i vårt företag att en chaufför kör berusad. Jag kan inte förstå hur en person som mist sitt körkort kan få komma tillbaka och köra buss hos oss, säger Swebus Express vd Pär Jansson.   

Men ändå är det just det som har hänt, utan att hans arbetsgivare vetat om det:

- Men nu ska allting upp på bordet. Det kommer att bli jobbigt för vissa men det kan inte hjälpas. Vi ska titta på vad som gått fel, vem som känt till detta och varför ledningen inte meddelats, och hur vi ska göra för att förhindra att detta händer igen i framtiden.

Efter att chauffören konstaterats berusad mötte en annan chaufför upp vid platsen och fortsatte resan mot Mariestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".