Stängda mottagningar ger fler klamydia

De flesta ungdomsmottagningarna i Skaraborg är helt stängda eller drar ner på öppettiderna i sommar. Sommarstängningen kan öka antalet klamydiafall. - Det är viktigt att ungdomarna alltid har nånstans att vända sig om de misstänker att de drabbats av klamydia, säger Harriet Hogevik, jourhavande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Ungdomsmottagningarna i Skara, Götene, Karlsborg, Lidköping och Töreboda är helt stängda under två veckor eller mer och i de flesta andra kommunerna så har öppettiderna dragits ner. Samtidigt ökar antalet klamydiafall bland unga, och det har de gjort under de senaste sju åren. Bara hittills i år har smittskyddsläkarna i Västra Götaland konstaterat 2 000 fall av klamydia. De stängda ungdomsmottagningarna kan göra att allt fler hinner smittas under sommaren. Smittskyddsläkaren Harriet Hogevik ser en ljusning inför framtiden. I Västra Götalandsregionens budget inför nästa år så nämns en satsning på just ungdomsmottagningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".