Typiskt manligt jobb nackdel i vårdnadstvist

Många män har blivit av med vårdnaden om sina barn vid skilsmässor på grund av att de jobbar inom typiskt manliga yrken, som inom skogs- och lantbruket, och därför inte anses lämpliga som föräldrar.
Det hävdar Mansjouren i länet.

Lars Åbom från Skara, som är ordförande i Mansjouren i Västra Götaland menar att män ifrågasätts i sin papparoll beroende på om jobbet de valt är ett traditionellt manligt yrke.

- Vi ser framför allt att det är mycket småföretagare, de som har mycket oregelbundna arbetstider och lantbrukare, skogsentreprenörer, åkare men även i viss mån sjukvårdspersonal, säger Lars Åbom.

Det är en vårdnadstvist i Småland som fått Sveriges Mansjourers Riksförbund och Lars Åbom att agera när det gäller pappors rättigheter att ta hand om sina egna barn.

I Smålandsfallet miste en pappa vårdnaden om sin tvåårige son.
Enligt Mansjouren bedömde kommunens socialtjänst honom olämplig som förälder eftersom han är mjölkbonde.

Att lantbrukare kan få problem i vårdnadstvister känner Lars Åbom igen också från Västragötalands län, säger han.
- Varje vecka har vi kontakt med nya fall av både lantbrukare och andra som bor på landsbygden som kommit till korta i sådana här sammanhang, på grund av värderingar.

Lars Åbom tror att en förklaring kan vara könsfördelningen bland socialtjänstens personal.
- Det är väl någonstans bortåt 95 procent av personalen som är kvinnor och det är ofrånkomligt att de lägger en kvinnlig synvinkel på besluten, säger han.

- Det här är någonting som stat och kommun måste uppmärksamma när det gäller att få en mer jämställd syn ute på socialtjänsterna. Man måste alltså rekrytera mer män, säger Lars Åbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".