Socialchef besvarar Mansjourens kritik

Mansjouren i länet är kritisk till kommunernas socialtjänst och att det förekommit att män vid vårdnadstvister inte ansetts lämpliga som föräldrar, eftersom de jobbar i typiskt manliga yrken, som inom skogs- och lantbruket.
Men socialchefen i Tibro besvarar nu kritiken och menar att hon inte känner igen sig i bilden som Mansjouren målar upp.

Eva Ulfenborg, socialchef i Tibro säger att socialtjänsten ser med neutrala ögon på föräldraparen i varje ärende.

- När vi jobbar med de här ärendena så ser vi varje familj som unik och vi träffar både mamman och pappan och barnen också, även tillsammans. Vi gör hembesök hos båda och vi ägnar båda lika mycket tid, säger hon.

Mansjourens ordförande i Västra Götaland, Lars Åbom från Skara, anser att det är de många kvinnliga anställda inom kommunernas socialtjänst som bidrar till att missgynna männen i samband med skilsmässor och vårdnadstvister, när det gäller att avgöra vem som har rätt att ta hand om barnen.

Personalen på socialtjänsten i Tibro kommun består till den övervägande delen av kvinnor.

- Jag tror inte att våra vårdnadsutredningar blir sämre eller är partiska på grund av att det är en kvinna som gjort dem och att hon gör dem, så att säga, till kvinnans fördel, säger Eva Ulfenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".