Politiker & fack hyllar Hjos kommunchef

På onsdagen avgörs framtiden för Hjo kommuns omstridda tillträdande kommunchef Pia Renman.
Under dagen ska all kritik mot henne redas ut i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Inför mötet har det kommit flera hyllningsbrev från Renmans tidigare arbetsplatser. I ett av breven gratuleras Hjo kommun till en mycket bra rekrytering.

Det hela verkar handla om Pia Renmans ledarstil. Hon har rykte om sig att vara väldigt viljestark.

I Örebro, där Pia Renman var chef i ett tiotal år, kritiserade socialsekreterarna hennes ledarstil och krävde att hon skulle sluta. Där slutade hon senare, i samband med en omorganisation, med avgångsvederlag. En anställd i Örebro kommun som Sveriges Radio Skaraborg har pratat med tycker att Pia Renman är bestämd och klar över var hon vill nå, men inte svår att samarbeta med.

Idag är Pia Renman äldreomsorgschef i Kungsbacka kommun, en tjänst som hon själv har sagt upp sig ifrån. Även i Kungsbacka har Pias Renmans ledarstil kritiserats, men nu får hon alltså stöd från fyra personer från fackliga organisationer, som vill ta avstånd från kritiken.

En av dem är Benno Andersson på Vårdförbundet i Kungsbacka, som säger till Sveriges Radio Skaraborg att han anser att Pia Renman har skapat mycket i kommunen, bland annat har hon bidragit till att öka personaltätheten bland sjuksköterskorna inom äldreomsorgen.

Det har även kommit hyllningar från företrädare för samtliga politiska partier i äldreomsorgsnämnden i Kungsbacka. I ett brev gratulerar politikerna Hjo kommun till en mycket bra rekrytering.

Återstår nu att se vad politikerna i Hjo kommer fram till vid onsdagens möte. Hjos moderata kommunalråd Catrin Hulmarker har tidigare sagt till Sveriges Radio Skaraborg att hon fortfarande har förtroende för Pia Renman, medan andra politiker är mer tveksamma. Vänsterpartiet, till exempel, har klargjort att de inte vill att hon ska börja jobba i Hjo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".