Otjänligt vatten i Kinneviken

De första resultaten från provtagningarna på vattnet i Kinneviken visar att vattnet är otjänligt på vissa ställen. Men vattnet duger att bada i, så något badförbud är i nuläget inte aktuellt, enligt Ann-Christine Hagaeus, miljö- och hälsoskyddschef i Lidköping kommun.
– Det bästa vattnet finns i de västra delarna, men ju längre in mot centrum man kommer ju sämre är det.

Det har varit problem med vattenkvalitén i Kinneviken under flera år. I sommar ska Lidköpings kommun ta 250-300 prover för att finna orsaken till problemen. Vissa prover tas med båt en bit ut i Vänern, medan andra tas i åar, bäckar och vid badplatser i Kinneviken.

Resultaten från de första proverna som gjordes i slutet av juni bekräftar det man redan vet, nämligen att kvaliteten på vattnet i Kinneviken varierar:

- Vid Villa och Villa Giacomina är det oftast bra, men närmare in mot Lidan är det sämre. Det är då framförallt Framnäs camping, Framnäs strandbad, Sandbäcken, Flisbäck och Truv, säger Ann-Christine Hagaeus.  

För några år sedan avrådde kommunen från bad vid vissa platser, men några sådana råd är inte aktuella i år.

- Tar vi otjänliga prover två eller tre omgångar så brukar vi sätta upp en skylt. Då får folk avgöra själva om de vill bada eller inte. Ett förbud skulle vi inte kunna kontrollera.

Med satsningen på provtagning i år hoppas kommunen kunna lösa problemen så att vattnet ska vara bra nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".