Nu ska det byggas stationer för biogas

Skaraborg har fått sin andra tankstation för biogas.
Förutom stationen i Skövde finns det nu också en i Mariestad.
Stationen tas i bruk på onsdagen, och är startskottet för en utbyggnad med flera stationer i Skaraborg.

Enligt Gunnar Ingelman, marknadschef på företaget Fordonsgas finns det planer på att under hösten sätta upp en station i Falköping och i Lidköping före årets slut.

– Dessutom ska vi komma till skott med en tankstation i Skara så snart som möjligt. Troligen i vår, säger Ingelman.  

När tankmöjligheter finns på allt fler ställen är biogasens enda nackdel, enligt Gunnar Ingelman, undanröjd. Fördelarna är flera, säger han:

– Förutom att det inte tillför någon kolmonoxid till atmosfären så är det även i övrigt ett extremt rent bränsle med väldigt få föroreningar som kommer ut ur avgasröret. Det är också prisvärt i och med att det är mellan tre och fyra kronor billigare än bensin.  

En halvdant stenkast från gasstationen jobbar Anders Brandberg som säljare på en bilfirma. Han säger att bilar som drivs av miljövänliga bränslen är något som efterfrågas allt mer. Än så länge mest av företag och kommuner, men också för ”vanligt folk” är det viktigt att få veta om den nya bilen man köper kan drivas med biogas:

– Miljöfrågor drar ju stort. Många är nyfikna och jag får frågor från allt fler barnfamiljer som kan tänka sig att köpa en miljöbil i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".