Dopfunten i Skara domkyrka är för hög

Dopfunten i Skara domkyrka är så hög att prästerna måste kliva upp på en liten trappa när de ska döpa barn. En balanskonst, som domkyrkoförsamlingen vill bygga bort genom att sänka ner dopfunten 35 centimeter i golvet.

Men det säger länsstyrelsen nej till.

- När prästen tar barnet i famnen så måste man klättra upp på en balustrad som är ungefär en halvmeter hög och sedan stående på den utföra dopet. Och det är ett riskmoment för det lilla barnet, berättar domprost Anders Alberius.

Han säger att han själv känt osäkerhet när han stått på där med ett barn i famnen. Men ännu har ingen olycka inträffat, varken när han själv eller någon annan förrättat dop.

Men prästernas rädsla för att snubbla på sin långa klädnad med ett barn i famnen på väg upp mot dopfunten bevekar inte länsstyrelsen som menar att dopfunten från 1600-talet på ett olyckligt sätt mista sitt höga konstnärliga värde om den sänktes ner i golvet.

Däremot går länsstyrelsen med på att flytta dopfunten två meter söderut i kyrkan för att den inte ska skymma sikten från några av de främsta sittplatserna.

Domprost Anders Alberius vet nu inte hur man ska gå vidare med säkerhetsfrågan, men han säger att en möjlighet vore att dopfunten står vid kortrappan så att prästen kan ta den till hjälp för att nå upp till dopfunten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".