94-åring kan äta smörgås igen

94-åriga Elsa Bladh från Kvänum vars löständer slarvades bort på Lidköpings sjukhus för två veckor sedan har nu fått nya tänder.
Hon fick först besked att någon ny tandprotes kunde det inte bli tal om förrän i höst, men med lite god vilja löser sig det mesta.

Det var 14 dagar sedan som 94-åriga Elsa Bladh fick åka ambulans till akuten i Lidköping efter ett epilepsianfall. Ambulanspersonalen tog av säkerhetskäl ut lösgommen som förvarades i en påse, och någonstans i vårdkedjan från akuten till avdelning så slarvades lösgommen bort.

Det var en dyrbar förlust både funktionellt och rent ekonomiskt. Men värre var ändå att beredskapen för att tillverka en ny lösgom är låg under semestertider och Elsa Bladh fick besked att först någon gång i höst skulle hon få nya tänder.

Men så blev det inte. Dottern Eivor Fors berättar att när hennes mamma gjort avtryck på tänderna tog en tandsköterska i Kvänum, Lena Ramberg, kontakt med tandläkaren Per-Åke Svensson i Grästorp och Elsa Bladh fick komma dit redan dagen efter.
- Och sedan var det en tandtekniker i Vänersborg som åkte fram och tillbaka med lösgommen för att sätta dit tänderna, säger Eivor Fors.

- Det första mamma sa: ”Nu kan jag äta smörgås. Var är en spegel så att jag får se mina tänder”.

Eivor Fors säger att trots upplevelsen varit jobbig för hennes mamma så är de både glada och tacksamma för att det kunde lösas så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".